PROFILUL ISTJ – Introvertit Senzorial Reflexiv Judicativ

Senzitivitate Introverta si Gandire Extroverta – Cel care indeplineste sarcini

Modul lor primar de a trai este focusat pe interior, acolo unde preiau toate informatiile prin cele 5 simturi literalmente, la modul concret. Al doilea mod, cel secundar, este exterior acolo unde trateaza toate problemele rational si logic.

Cei cu profilul ISTJ sunt indivizi linistiti si rezervati, axati pe un trai in siguranta si pace.

Ei au un dezvoltat simt al datoriei care le confera un aer serios si motivatia de a-si indeplini sarcinile. Sunt organizati, metodici in abordare, si reusesc sa duca la bun sfarsit aproape orice isi propun.

Ei sunt foarte loiali, credinciosi si oameni pe care te poti baza. Pun o mare importanta pe onestitate si integritate. Sunt „buni cetateni”  in care poti avea increderea ca vor face ceea ce trebuie pentru familie si comunitate. Desi in general iau lucrurile foarte in serios au un simt al umorului iesit din comun si pot fi companii foarte placute in special in famile sau in cardul reunuiunilor la locul de munca.

Persoanele cu acest tip de personalitate au tendinta de a se baza pe legi si traditii si se asteapta ca ceilalti sa faca acelasi lucru. Nu se simt in largul lor incalcand legile sau mergand impotriva regulilor. Daca ei vad un motiv destul de bun pentru a iesi in afara tiparului atunci vor face efortul asta. Cu toate astea ei considera ca lucrurile trebuie facute conform planurilor sau procedurilor. Daca o persoana apartinand acestui tip de personalitate nu si-a dezvoltat suficient latura Intuitiva pot deveni obsedati de structura si insista ca totul sa fie facut „ca la carte”.

Te poti baza pe ei sa duca pana la capat lucrurile care au promis sa le faca, de aceea de multe ori se trezesc ingropati in tot mai multa munca. Deoarece persoanele cu acest profil au un asa puternic simt al datoriei ar putea avea dificultati in a spune „NU” atunci cand li se da mai mult decat pot duce. Din acest motiv  pot lucra adesea ore suplimentare si se pot trezi ca s-a profitat de aceasta trasatura a lor.

Persoanele cu profil ISTJ vor munci perioade lungi de timp si vor investi o cantitate mare de energie in orice sarcina pe care o considera importanta in atingerea unui scop.  Cu toate acestea ei vor evita sa investeasca energie in lucruri care n-au nici un sens pentru ei sau pentru care nu vad vreo aplicatie practica . Ei prefera sa munceasca singuri dar se descurca bine si in echipa daca situatia o cere. Le place sa fie unici responsabili pentru actiunile lor si sa fie in pozitie de conducere (autoritate). Aceste persoane nu prea folosesc teoria sau gandirea abstracta daca transpunerea lor in practica nu este clara.

ISTJ-istii au un mare respect pentru fapte. Ei stocheaza o cantitate enorma de „fapte” inauntrul lor, pe care le-au adunat prin intermediul laturii  lor senzitive si ar putea avea dificultati in a intelege o teorie sau o idee diferita de propria lor perspectiva. Cu toate acestea, daca li se arata importanta sau relevanta ideii unei persoane pe care o respecta sau le este apropiata, ideea devine un fapt pe care ei il vor asimila si sustine. Odata ce ei sustin o idee sau o cauza, vor face tot posibilul sa fie siguri ca si-au facut datoria si au ajutat acolo unde ajutorul este solicitat.

Ei nu sunt in mod natural in acord cu sentimentele lor si ale altora. Ar putea avea dificultati in a percepe imediat nevoile emotionale. Fiind perfectionisti, au tendinta de a considera normale eforturile altora. Au nevoie sa-si aminteasca sa mai bata pe umar din cand in cand oamenii, sa le aprecieze eforturile.

Persoanele cu profil ISTJ nu se simt comod sa-si exprime emotiile si afectiunea fata de altii. Cu toate acestea, simtul datoriei si abilitatea de a evalua ce este de facut in orice situatie le permite sa depaseasca firea rezervata pe care o au in mod natural. Sunt de altfel buni sustinatori si persoane afectuoase cu cei la care tin. Odata ce au constientizat  nevoile emotionale ale celor apropiati vor depune orice efort sa satisfaca acele nevoi.

Aceste persoane sunt extrem de loiale  si credincioase. Ele sunt genul traditionalist, concentrat pe familie si vor depune orice efort ca in familiile si casele lor sa domneasca armonia. Sunt parinti responsabili, luandu-si rolul de parinte foarte in serios. Este mai mult probabil sa-si exprime afectiunea prin actiuni mai degraba, decat prin vorbe.

Au o abilitate excelenta sa preia orice sarcina si sa o defineasca, organizeze, planifice si sa o implementeze pana la finalizarea ei. Sunt foarte muncitori si nu permit obstacolelor sa le stea in cale. De obicei nu isi asuma meritele pentru propriile realizari, vazandu-le ca pe o indeplinire normala a obligatiilor lor.

Aceste persoane au un dezvoltat simt al spatiului si functionalitatii si o apreciere artistica a lucrurilor. Casele lor vor fi decorate, mobilate cu gust si impecabil intretinute. Sunt constienti de simturile lor si doresc ca ceea ce ii inconjoara sa se potriveasca nevoii lor de structurare, ordine si frumusete.

In situatii de stress aceste persoane pot intra in „modul catastrofa”, unde nu vad altceva decat cel mai pesimist scenariu. Se vor invinovati pentru lucrurile pe care le-ar fi putut face, decizii pe care le-ar fi putut lua diferit sau sarcini in care au esuat. Isi vor pierde abilitatea de a vedea lucrurile cu calm si rational, si se vor deprima din cauza  viziunilor lor sumbre.

In general ei au un  mare potential, sunt capabili, logici, rationali si eficienti cu o dorinta sincera de a trai si promova o viata in pace si siguranta avand exact ce le trebuie pentru indeplinirea scopurilor alese – indiferent care ar putea fi acelea.

2 responses to this post.

  1. Posted by Andreea on 28 aprilie 2013 at 9:44 PM

    Buna! Eu sunt ISTJ 🙂

    Apreciază

    Răspunde

  2. Posted by stefan on 13 iunie 2013 at 12:02 PM

    nu prea corespunde realitatii , faptul ca aveti tipare prestabilite prin care definiti fiecare persoana face acest test limitat de propria structura …

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu