PROFILUL ENTJ – Extravertit Intuitiv Reflexiv Judicativ

Gandire Extraverta cu Intuitie  Introverta – Directorul (Managerul)

Modul primar de perceptie este orientat exterior unde interactioneaza cu lucrurile in mod logic, rational. Modul secundar este orientat interior unde proceseaza informatiile prin intermediul intuitiei.

Persoanele ENTJ sunt lideri innascuti. Ei traiesc intr-o lume plina de posibilitati unde gasesc tot felul de provocari care trebuie depasite si vor ca ei sa fie cei responsabili cu aceasta. Au in ei impulsul de a fi lideri, de a conduce, sustinut de rapiditatea prin care inteleg lucrurile complexe,  capacitatea lor de a absorbi cantitati de informatii impersonale si de rapiditatea procesului decizional. Ei sunt oamenii care iau decizii.

Sunt persoane foarte concentrate pe cariera care se adapteaza foarte natural in lumea corporatista. Scaneaza in mod constat mediul inconjurator in cautarea problemelor pentru care ar putea gasi solutii. Au o perspectiva larga si, de obicei, au succes in identificarea planurilor menite sa rezolve problemele aparute – in special problemele de natura corporatista. ENTJ au de obicei succes in lumea afacerilor. Sunt neobositi in efortul pe care il depun si au capacitatea de a vizualiza incotro se indreapta organizatia. Din acest motiv sunt conducatori de corporatii innascuti.

Nu prea exista loc pentru erori in lumea unui ENTJ. Ei detesta sa vada greseli repetate si nu au rabdare cu ineficienta. Pot deveni foarte duri cand au ajuns cu rabdarea la limita deoarece nu se conecteaza in mod natural cu latura emotiva a oamenilor si, mai mult de atat, nu considera ca ar trebui sa isi croiasca judecata bazandu-se pe emotiile oamenilor.

Indivizii cu personalitate ENTJ, ca multe alte tipuri, intampina dificultati in a vedea lucrurile inafara propriei perspective. Spre deosebire de alte tipuri de personalitate, au foarte putina rabdare cu cei care nu vad lucrurile ca ei. Este necesar sa lucreze la capacitatea de a recunoaste valoarea parerilor altor oameni, precum si la capacitatea de a empatiza. In absenta acestor capacitati ENTJ pot deveni oameni care actioneaza in forta, intimidanti si greu de suportat. Aceasta poate deveni o problema reala pentru ei, care pot fi privati de informatiile pe care le-ar putea obtine din colaborarea cu alti indivizi. In viata pesonala este posibil ca unii sa fie soti si parinti insuportabili.

ENTJ au o putere personala enorma si o prestanta care vor functiona ca o forta in scopul de a –si atinge obiectivele. Cu toate acestea, puterea personala este de asemenea un agent de instrainare si auto-preamarire, pe care ar fi indicat sa le evite.

ENTJ sunt indivizi care actioneaza in forta si decisiv. Iau decizii rapid si la fel de rapid isi exprima parerile si deciziile luate. Acei indivizi care nu au latura intuitiva dezvoltata tind sa ia decizii pripite, fara sa fi inteles toate problemele si toate posibilele solutii. Pe de alta parte, un ENTJ care nu are latura reflexiva dezvoltata va intampina dificultati in a aplica logica in gandire si va lua decizii proaste. In acest caz este posibil sa aiba idei stralucite dar nu au capacitatea de a le aplica sau actiunile lor pot fi inconsecvente. Un ENTJ care s-a dezvoltat mai putin decat ideal poate deveni dictatorial si dur – inclusiv dand ordine si indicatii fara motiv relevant, fara sa tina seama de ceilalti oameni implicati.

Desi nu sunt orientati in mod natural spre oameni si emotiile lor, acesti indivizi sufera in mod frecevent puternice iesiri sentimentale. Deseori aceste sentimente sunt foarte puternice pentru ei, desi mai mult ca sigur le vor masca considerand ca sunt o slabiciune. Pentru ca lumea emotiilor nu este lumea in care ei functioneaza in mod natural este posibil sa emita cateodata judecati de valoare si sa se agate de emotiile ascunse care sunt nefondate si nepotrivite, lucru ce le va cauza probleme  – cateodata, mai degraba, probleme serioase.

Persoanele ENTJ iubesc interactiunea cu oamenii. Ca persoane extravertite ei sunt energizati de stimuli externi. Nu exista nimic mai imbucurator si stimulant pentru ei decat o conversatie provocatoare. Respecta in mod special oamenii care sunt capabili sa le faca fata, care se lupta pentru sustinerea punctului de vedere propriu. Nu exista prea multi asemenea oameni , oricum, deoarece persoanele ENTJ au o prezenta puternica si dinamica , cu o imensa incredere in fortele proprii si o excelenta comunicare verbala. Chiar si cei mai singuri si increzatori indivizi pot trai momente de dubiu in timpul dezbaterilor cu un ENTJ.

Le place sa aiba casa frumoasa, bine mobilata si bine administrata. Mai mult ca sigur ca vor pune accentul pe educatia propriilor copii si isi vor dori o relatie bazata pe reciprocitate si devotament cu partenerul de viata.

Acasa tind sa controleze lucrurile tot atat de mult ca in cariera. Indivizi ENTJ fac pereche buna cu persoanele care au o imagine personala puternica cu o foarte dezvoltata latura reflexiva (rationala). Deoarece sunt concentrati pe cariera poate deveni o problema lunga absenta de acasa, fizica sau mentala.

ENTJ au multe daruri care fac posibil ca ei sa beneficieze de o asa mare putere personala daca nu uita sa mentina echilibrul in viata lor. Sunt persoane pozitive, inovatoare, ganditori de cursa lunga cu o excelenta capacitate de a transpune teorii si posibilitati in planuri de actiune. Sunt personalitati foarte puternice si au uneltele necesare realizarii oricarui tel propus.

 

Lasă un comentariu