VITAMINA B5 (Acidul Pantotenic)

Acidul Pantotenic sau Vitamina B5 este o vitamina solubila in apa.  Pentru multe vietuitoare vitamina B5 este un nutrient esential fiindu-le necesar in sintetizarea Coenzimei A, precum si in sintetizarea si metabolizarea proteinelor, carbohidratilor si a grasimilor.

Acidul Pantotenic este o amida intre pantoat si beta-alanina. Denumirea ii deriva din limba greaca unde panthoten inseamna „de pretutindeni”. Cantitati mici de vitamina B5 se regasesc aproape in orice aliment, in cantitati mai mari fiind in cereale integrale, legume, oua, laptisor de matca, avocado si.

Se regaseste in mod comun ca provitamina pantenol sau pantotenat de calciu. Acidul pantotenic este un ingredient ce se regaseste in unele produse pentru ingrijirea parului si pielii.

Acidul Pantotenic a fost descoperit de catre Roger J. Williams in 1919.

ROLUL BIOLOGIC

Vitamina B5 este utila in sinteza Coenzimei A (CoA) – Coenzima A transporta atomii de carbon la nivelul celulelor. Coenzima A este foarte important in metabolismul energetic si in biosinteza mai multor compusi importanti cum ar fi: acizii grasi, colesterolul si acetilcolina.

Din moment ce  acidul pantotenic are mai multe roluri biologice importante este esential tuturor formelor de viata.

UNDE GASIM VITAMINA B5?

DIETA

Mici cantitati de Vitamina B5 se regasesc in aproape toate sursele de hrana insa cea mai mare cantitate o contine carnea. Desi concentratia de vitamina B5 este mare in muschii animalelor in muschiul omului se regaseste doar jumatate din aceasta cantitate.

Cerealele integrale sunt o alta sursa buna de vitamina B5 dar prelucrarea prin macinare a acestora indeparteaza marea parte a acestei vitamine care se afla in coaja cerealelor.

Legumele precum broccoli si avocado contin si ele vitamina B5 din abundenta.

In alimentatia animalelor cele mai importante surse de vitamina B5 sunt orezul, taratea de grau, faina de alune, lucerna, melasa, drojdii si faina de peste.

Un studiu recent sugereaza ca bacteriile ce se regasesc in intestinul omului pot genera acid pantotenic dar nu a fost demonstrat stiintific.

SUPLIMENTE NUTRITIVE

Un derivat al acidului pantotenic este pantotenolul – o formula mai stabila a acestei vitamine – utilizata frecvent ca sursa in suplimentele de multivitamine.  O alta forma comuna utilizata in suplimentele de vitamine este pantotenatul de calciu – acesta, ca sare, este mult mai stabila decat acidul pantotenic in tractul digestiv permitand o mai buna absorbtie a acestuia.

Ca supliment nutritiv vitamina B5 in doze de 2 g/zi poate reduce rigiditatea musculara de dimineata, un oarecare grad de dizabilitate, durerile acute in artrita reumatoida.

ABSORBTIA

Regasita in hrana majoritatea Vitaminei B5 este sub forma de CoA sau ACP (acyl carrier protein). Ca celulele intestinului sa absorbe aceasta vitamina trebuie transformata in acid pantotenic liber. In interiorul intestinului CoA si ACP sunt hidrolizate in 4-fosfopanteina care la randul ei este defosforizata in panteina. Panteinaza, o enzima a intestinului, hidrolizeaza panteina in acid pantotenic liber.

Acidul pantotenic liber este absorbit in celulele intestinale prin intermediul unui sistem de transport dependent de saruri saturate.

DEFICIENTA

Deficienta de vitamina B5 este extrem de rara si nu a fost studiata in amanunt. In cele cateva cazuri intalnite (victimele foametei si cazurile de voluntariat de test pe perioade scurte) aproape toate simptomele au putut fi reversate administrand vitamina B5.

Simptomele deficientei de vitamina B5 sunt similare deficientei de B-uri , in general:

  • iritabilitate
  • oboseala
  • apatie
  • simptome neurologice: amorteli, parestezii si crampe musculare
  • hipoglicemie
  • sensibilitate crescuta la insulina
  • agitatie
  • indispozitie
  • perturbari ale somnului
  • greturi si stari de voma
  • crampe abdominale

In cateva cazuri rare, au fost intalnite situatii mai grave (dar reversibile) cum ar fi insufienta glandelor suprarenalesi encefalopatie hepatica.

Intr-un studiu s-a mentionat existenta unor senzatii de arsura pe talpile picioarelor  – teste conduse pe voluntari.

La animale deficienta produce dereglari ale sistemului nervos, gastrointestinal si a imunitatii, reduce rata de crestere, lipsa poftei de mancare, leziuni ale pieli si schimbari ale aspectului blanii.

DOZE RECOMANDATE*:

Varsta                                  Necesar

0 – 6 luni                             1.7 mg

7 – 12 luni                           1.8 mg

1 – 3 ani                                2 mg

4 – 8 ani                                3 mg

9 – 13 ani                              4 mg

peste 14 ani                         5 mg

Femei gravide                    6 mg

Femei care alapteaza       7 mg

*DZR UK 6 mg / zi

TOXICITATE

Este putin probabila. Doze foarte mari de vitamine ingerate nu au efecte secundare inregistrate (ex: 10 g / zi) insa pot provoca un disconfort intestinal si diaree in cele mai rele cazuri.

UTILIZARI

TORSINEA TESTICULARA

Poate avea un efect sever asupra fertilitatii. Un studiu condus pe un cobai sustine ca administrarea a 500 mg de dexpantenol / kg corp cu 30 de minute inainte de detorsionare poate reduce considerabil riscul de infertilitate de dupa.

ULCERATIILE DIABETICE

Ulceratiile piciorului sunt frecvent asociate cu diabetul care, in mod frecvet, duc la amputari. Dintr-un  studiu preliminar facut de  Abdelatif, Yakoot si Etmaan reiese ca este posibil ca ungerea ulceratiei cu laptisor de matca si pantenol poate ajuta la vindecareea acesteia. Conform acestui studiu, persoanele cu ulceratii ale picioarelor si infectii profunde ale tesuturilor  au avut rata de succes in recuperare de 92%  – 96% . Desi aceste studii par promitatoare ele au nevoie de validare din moment ce au fost doar studii pilot. Testul nu a fost facut aleatoriu si in paralel cu un placebo.

EFECTE HIPOLIPIDEMICE

Derivatele Acidului Pantotenic, pantenol, fosfopanteina si panteina  au imbunatatit nivelul de lipide in sange si ficat. A fost condus un test pe un cobai injectandu-i-se 150 mg de derivate / kg corp. Toate cele trei derivate au fost capabile sa scada nivelul LDL (low density lipoprotein) – colesterol „rau” – si pe cel al trigliceridelor (TG). Pantenolul a redus nivelul colesterolului total si panteina a scazut nivelul LDL in ser.  Sacderea nivelului LDL este insignifianta in cazul iminentei unui atac de cord sau infarct miocardic.

La nivelul ficatului pantenolul a fost cel mai eficient scazand nivelul TG, al colesterolului total, colesterolului liber si al colesterolului – ester.

VINDECAREA RANILOR

Un studiu din 1999 a aratat ca acidul pantotenic are efect in vindecarea ranilor in vitro. Wiemann si Hermann au gasit culturi de celule cu o concentratie de 100 μg/mL D-patotenat de calciu cu migrare crescatoare, si fibre intinse directional dispuse in cateva straturi, in timp ce culturile de celule fara acid pantotenic s-au vindecat fara vreo ordine anume (indisciplinat) si in mai putine straturi. S-a descoperit ca  multiplicarea celulara a crescut la celulele cu supliment de acid pantotenic. Testele vor continua pentru a se demonstra daca aceste teste sunt valabile in vivo.

INTRETINEREA PARULUI

La anumite specii de soareci cu iritatii la nivelul pielii si depigmentarea firului de par ca posibil efect al deficientei severe de acid pantotenic. Ca rezultat, industria cosmetica a inceput sa adauge acid pantotenic in numeroase produse cosmetice, inclusiv in sampoane. Aceste produse nu sunt testate pe oameni. In ciuda acestui fapt multe comapnii producatoare de cosmetice mentioneaza in reclame continutul de vitamina B5 (acid pantotenic, pantenol) al produselor lor.

ACNEEA

La sfarsitul anilor ’90 a fost condus un experiment de laborator, testat pe cobai, promovand utilizarea acidului pantotenic in tratarea acneei vulgare.

Conform acestui studiu, publicat in 1995 de catre Dr. Lit-Hung Leung, doze mari de vitamina B5 au vindecat acneea si au micsorat porii. Dr. Leung a mentionat ca CoA regularizeaza atat hormonii cat si acizii grasi, iar in lipsa unor cantitati suficiente de acid pantotenic, CoA va produce, in mod preferential, androgeni. Acest lucru determina constructia acizilor grasi si excretia lor prin gladele sebacee, cauzand acnee. La studiul Dr. Leung au participat 45 de barbati asiatici si 55 de femei asiatice carira li s-au adminstrat doze variabile de acid pantotenic (100000% din Doza Zilnica Recomandata in Statele Unite) 80% pe cale orala si 20% prin diferite creme topice. Leung a notat vindecari ale acneei in perioade cuprinse intre o saptamana si o luna de la inceputul tratamentului.

OBEZITATEA

Intr-un raport publicat in 1997 de catre Dr. Lit-Hung Leung exista o ipoteza conform careia acidul pantotenic are efect asupra controlului greutatii. El a afirmat ca cei care prezentau deficiente de vitamina B5 simteau mai puternic foamea si starile de slabiciune. Pentru a accesa depozitele de grasimi ale organismului in perioadele in care postim sau tinem diete este nevoie de CoA. Dietele cu aport crescut in acid pantotenic produc mai mult CoA. Intr-un studiu condus pe un esantion de 100 de chinezi cu varste cuprinse intre 15 si 55 de ani s-a observat ca o dieta de 1000 calorii pe zi si 10 g de acid pantotenic , persoanele implicate pierdeau in medie 1.2 kg / saptamana cu resimtirea slaba a starii de foame sau a starii de slabiciune a corpului. Urme de cetona in urina indicau faptul ca anumite persoane aveau nevoie de mai mult de 10 g de acid pantotenic pe zi. Posibilitatea ca  vitamina B5 sa aiba un cuvant de spus in controlul greutatii nu a fost indeajuns explorata insa ramane un domeniu de cercetare.

POLINEUROPATIA PERIFERICA DIABETICA

28 din 33 de pacienti (84.8%) tratati in prealabil cu acid alfa-lipoic pentru polineuropatie periferica au inregistrat imbunatatiri in starea de sanatate dupa ce li s-a administrat si vitamina B5. baza teoretica a acestei afirmatii este ca ambele substante intervin pe cai diferite in metabolismul piruvic si sunt mult mai eficiente impreuna decat una dintre substante singura. Studii clinice ulterioare au indicat ca neuropatia diabetica se poate produce in asociere cu o stare latenta a unei dereglari metabolice prediabetice si ca simptomele neuropatiei diabetice pot fi favorabil influentate de terapia combinata descrisa mai sus, chiar si in cazurile de diabet netinut sub observatie.

Lasă un comentariu