PROFILUL ISTP – Introvertit Senzorial Reflexiv Perceptiv

Gandire Introverta si Senzitivitate Extraverta – Mecanicul

Modul primar de viata este concentrat interior, acolo unde fac fata lucrurilor in mod rational si logic. Cel secundar este exterior, si este are la baza perceptia lucrurilor ca atare, prin intermediul celor 5 simturi,  intr-un mod concret.

Ei au o dorinta acerba de a intelege cum functioneaza lucrurile. Sunt buni analisti logici si le place sa aplice aceasta caracteristica in practica. Le place sa disece lucrurile si  sa analizeze felul in care acestea functioneaza.

Au un dezvoltat spirit de aventura. Se simt atrasi de motociclete, avioane, parasutism, surfing, etc. Au parte de multa actiune in viata lor si de obicei sunt foarte curajosi. Persoanele cu profil ISTP sunt foarte independente, avand nevoie de spatiu pentru a lua propriile decizii in ceea ce priveste urmatorul lor pas. Ei nu cred sau nu urmeaza reguli sau regulamente ca si cum acest lucru le-ar bloca dorinta de a-si face „treburile lor”. Simtul lor de aventura si dorinta constanta de actiune ii face sa se plictiseasca destul de repede.

Ei sunt loiali cauzelor si credintelor lor, si cred cu tarie ca oamenii ar trebui tratati cu egalitate si corectitudine. Desi ei nu respecta regulile „Sistemului’ se ghideaza cu sfintenie dupa propriul set de reguli comportamentale. Nu se vor implica in vreo actiune care incalca propriul set de reguli. Ei sunt extrem de loiali si credinciosi „fratilor” lor.

ISTP-istiilor le place si au nevoie sa petreaca timp singuri, pentru ca atunci pot pune ordine in mintea lor cel mai eficient. Asimileaza foarte multe evenimente si lucruri impersonale din lumea inconjuratoare pe care le sorteaza,  emitand  judecati, atunci cand sunt singuri.

Aceste persoane au actiunile orientate spre oameni. Le  place sa fie implicati. Nu vei vedea genul acesta de oameni in spatele unui birou toata ziua, facand planuri cu bataie lunga. Adaptabili si spontani ei raspund la ce se afla in fata lor. In general au aptitudini tehnice deosebite si pot fi eficienti lideri tehnici. Se concentreaza pe detalii si lucruri practice. Sunt foarte expeditivi si prind din zbor detaliile necesare luarii unei decizii rapide si eficiente.

Persoanele ISTP evita sa judece lucrurile pe baza valorilor personale – ei simt ca deciziile si judecatile ar trebui facute impartial, bazat pe realitate.  Nu sunt constienti de felul in care ii afecteaza pe altii. Ei nu dau importanta propriilor sentimente si chiar ajung sa nu aiba incredere in ele incercand sa le ignore, pentru ca au dificultati in a face deosebirea dintre reactiile emotionale si judecatile de valoare. Aceasta ar putea fi marea lor problema.

O persoana cu tipul acesta de personalitate supusa stresului poate avea izbucniri violente si  accese de furie, sau, in cealalta extrema, poat fi depasita de emotiile si sentimentele pe care se simte nevoita sa le impartaseasca altora (lucru de multe ori impropriu). Ea va aborda o sarcina intr-o maniera pesimista, influentat emotional, asteptandu-se la ce este mai rau.

Cu toate acestea aceste persoane se descurca excelent in situatii de criza.  De obicei sunt buni atleti si au o excelenta coordonare vizual-motorie. Sunt foarte buni intr-un proiect in care trebuie descurcate itele. De obicei nu au probleme la scoala pentru ca sunt introvertiti care pot gandi logic. Ei sunt in general indivizi rabdatori desi au inclinatii spre izbucniri emotionale ocazionale datorate neglijentei propriilor sentimente.

Au o abilitate naturala ce le faciliteaza excelenta in multe si diferite domenii. Oricum, sunt cei mai fericiti atunci cand sunt implicati in activitati orientate spre actiune care necesita o analiza logica si aptitudini tehnice.

Sunt persoane optimiste, vesele, pline de viata, loiale egalilor lor, fara pretentii exagerate, generoase, de incredere si receptive care nu doresc sa se implice in angajamente limitative.

Reclame

4 responses to this post.

 1. Posted by Cristi on 28 Ianuarie 2014 at 11:27 PM

  Eu sunt ISTP si pot spune ca asa este. Este un tip de personalitate interesant, dar mai interesant cred ca il vad altii. Tu esti ISTP?

  Apreciază

  Răspunde

 2. Posted by Cristi on 29 Ianuarie 2014 at 11:25 PM

  Adevarul e ca putem migra dintr-un tip de personalitate in altul (in timp). Si din teste am mai observat ca uneori poti obtine punctaje apropiate intre elemente (intre E si I poate am cateva puncte diferenta) ceea ce ma face sa cred ca in anumite momente pot fi si ESTP. La mine intre P si J este o mica diferenta si daca as mai modela ceva pe acolo poate ma trezesc ca sunt ISTJ. 🙂

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: