PROFILUL INFP – Introvertit Intuitiv Afectiv Perceptiv

Afectivitate Introverta cu Intutitie Extraverta – Idealistul

Modul primar este concentrat interior unde proceseaza informatiile in functie de felul in care le simt sau felul in care se potrivesc sistemului de valori. Modul secundar este orientat exterior  de unde preiau informatiile prin intermediul intuitiei.

Persoanele INFP, mai mult decat cele cu alte tipuri de personalitate, sunt concentrate in a face lumea un loc mai bun. Obiectivul lor primar este sa isi gaseasca  scopul in viata. Care este scopul lor? Cum pot servi mai bine umanitatii in aceasta viata? Sunt idealisti si perfectionisti care isi impun standarde inalte pentru atingerea scopului pe care si l-au setat in viata.

Ei au o intutitie foarte dezvoltata vis-a-vis de oameni,  se lasa ghidati de intuitia lor si folosesc noile informatii in descoperirea constanta a valorilor. Sunt intr-o continua misiune de cautare a adevarului si intelesului ascuns al lucrurilor. Fiecare descoperire si fiecare cunostinta nou asimilata este trecuta prin sistemul lor de valori si este evaluata pentru a hotari daca este sau de ajutor in definirea drumului lor .  La sfarsitul misiunii scopul este acelasi – sa ajute oamenii si sa transforme lumea intr-un loc mai bun.

In general, prevazatori si amabili, acestia sunt buni ascultatori si au darul de a linisti oamenii. Desi ar putea fi rezervati in exprimarea emotiilor au un izvor nesecat de afectiune si sunt autentic interesati in a intelege oamenii. Aceasta sinceritate este simtita si de cei din jur care il transforma intr-un prieten si un confident de valoare. Un INFP-ist poate fi foarte afectuos cu oamenii pe care ii cunoaste bine.

Detesta conflictele si sunt in stare de multe ca sa le evite. Daca este necesar sa se confrunte, ei vor aborda problema prin prisma sentimentelor lor. In situatii conflictuale pun prea putina importanta pe cine are dreptate sau nu. Se concentreaza mai mult pe felul in care acel conflict ii face sa se simta si intr-adevar nu le pasa daca au sau nu dreptate. Nu le place sa se simta prost.

Aceasta trasatura ii face sa para uneori ilogici si irationali intr-o situatie de conflict. Pe de alta parte, ei sunt foarte buni mediatori si au un dar nativ de a rezolva conflictele altora, pentru ca inteleg intuitiv punctele de vedere si sentimentele lor si vor cu adevarat sa ii ajute.

Ei sunt flexibili si relaxati pana in momentul in care una din valorile lor a fost incalcata.  In fata amenintarii sistemului lor de valori ei pot deveni agresivi, luptand cu pasiune pentru cauza lor.  Cand un INFP a adoptat un proiect sau o slujba care le starneste interesul aceestea devin o „cauza” pentru el. Desi nu sunt indivizi orientati pe detalii vor acoperi fiecare detaliu cu determinare si elan muncind pentru „cauza” lor.

Cand vine vorba despre detalii lumesti de administrare a vietii ei, in mod natural, nu constientizeaza astfel de lucruri. Ar putea trece o lunga perioada fara sa observe o pata pe covor dar sa inlature cu grija o particula de praf de pe mapa lor de proiecte.

Persoanelor cu personalitate INFP nu le place sa se confrunte cu logica si fapte concrete. Ei se concentreaza pe emotii iar Conditia Umana le face dificila judecata obiectiva. Nu inteleg sau nu cred in validitatea judecatii obiective, ceea ii face mai degraba ineficienti cand o utilizeaza.  Majoritatea vor evita analiza impersonala desi unii dintre ei si-au dezvoltata aceasta abilitate si sunt capabili sa fie destul de logici. Cand sunt supusi stresului nu este iesit din comun pentru acestia sa foloseasca eronat logica, in apogeul supararii, aruncand spre celalalt dovada dupa dovada (dovezi de multe ori lipsite de acuratete) intr-o izbucnire emotionala.

Ei au standarde inalte , de unde si caracterizarea loc ca fiind perfectionisti. In consecinta, sunt foarte duri cu ei insisi si nu isi acorda destul de mult credit. Ei ar putea avea unele probleme in cazurile in care sunt implicati intr-un proiect de grup pentru ca standardele lor e posibil sa fie superioare celorlalti. In situatii in care sunt implicate grupuri de persoane ei ar putea avea o problema de „control”.  Au nevoie sa mai lucreze la echilibrarea idealurilor lor inalte in raport cu realitatea de zi cu zi. Fara sa rezolve acest conflict nu vor fi niciodata multumiti cu ei insisi; pot trai in confuzie si blocati, nestiind ce sa faca cu viata lor mai departe.

Aceste persoane sunt scriitori talentati. Se pot simti ciudat si incomod fiind nevoiti sa se exprime verbal insa au o minunata abilitate sa defineasca si sa exprime ce simt in scris. E posibil sa ii gasesti frecvent in profesii care vizeaza serviciile cum ar fi consilierea sau educatia. Sunt in forma maxima in situatii care privesc binele societatii , situatii in care nu trebuie sa foloseasca logica.

Aceia dintre ei care au ajuns sa-si gaseasca echilibrul pot realiza lucruri extraordinare pentru care foarte rar isi vor asuma meritele. Unii dintre cei mai mari catalizatori ai umanitatii au fost oameni cu acest tip de personalitate.

4 responses to this post.

  1. Posted by Heloise on 2 august 2012 at 2:19 PM

    Multumesc. Imi place, chiar ma caracterizeaza.

    Apreciază

    Răspunde

  2. Personalitatea mea aproximativ, dar ma descurc bine si cu logica ^^

    Apreciază

    Răspunde

  3. Nici nu cred ca se poate sa fie 100% adevarat,caci se poate ca nici noi sa nu ne intelegem in totalitate.In cazul meu ,ma regasesc in cam 80%.Felicitari!!!!!!!!!!!!!!

    Apreciază

    Răspunde

  4. Ma regasesc si eu in acest profil 🙂 Madalina, sper sa mai scrii pe blog

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu