PROFILUL ENTP – Extravertit Intuitiv Reflexiv Perceptiv

Intuitie Extraverta cu Gandire Introverta – Vizionarul

 

Modul primar de perceptie este concentrat spre exterior de unde se preiau informatiile prin intermediul intuitiei. Modul secundar este intern, unde procesarea este bazata pe ratiune si logica.

Cu o personalitate dominata de intuitia extraverta principalul lor interes in viata este intelegerea lumii in care traiesc. Absorb in mod constant idei si imagini referitoare la situatiile din viata lor. Folosind intuitia pentru procesarea informatiilor sunt de obicei extrem de rapizi si precisi in abilitatea de a evalua o anumita situatie. Cu exceptia „verilor” ENFP, persoanele ENTP au o intelegere profunda a mediului inconjurator fata de toate celelalte tipuri de personalitate.

Aceasta abilitate de a intelege oamenii si situatiile in mod intuitiv le ofera un avantaj net in viata. Inteleg lucrurile cu rapiditate si in profunzime. In consecinta, sunt flexibili si se adapteaza foarte bine unei game extinse de sarcini. Sunt buni la aproape toate lucrurile care ii intereseaza. Pe masura ce cresc si isi dezvolta abilitatile si  intelegerea intuitiva devin foarte constienti de posibilitati iar acest lucru ii face sa fie plini de resurse in rezolvarea problemelor.

ENTP sunt oamenii ideilor. Abilitatile perceptive ii ajuta sa vada posibilitati oriunde. Devin foarte entuziasmati de ideile proprii si sunt capabili sa molipseasca pe altii cu entuziasmul lor. In acest fel obtin sustinerea necesara indeplinirii viziunii lor. Sunt mai putin interesati in dezvoltarea planurilor de actiune sau luarea deciziilor decat sunt in generarea posibilitatilor si ideilor. Urmarirea implementarii unei idei este mai degraba o sarcina pentru ei. Pentru unii acest lucru duce la obiceiul de a nu finaliza ce au inceput.

Persoanele ENTP care nu si-au dezvoltat latura reflexiva (gandirea) vor avea probleme in sensul ca vor sari cu entuziasm de la o idee la cealalta fara aduce la bun sfarsit planul. Ei trebuie sa aiba grija sa proceseze ideile in intregime pentru a profita de ele.

Procesul auxiliar de gandire inroverta este acela care le conduce procesul decizional. Desi indvizii ENTP sunt interesati mai mult sa absoarba informatii decat sa ia decizii sunt destul de rationali si logici in concluzii. Cand aplica gandirea perceptiilor intuitive rezultatul poate fi foarte puternic. Un individ ENTP foarte dezvoltat este extrem de vizionar , inventiv si intreprinzator.

Sunt fluenti in conversatii, cu mintea iute si iubesc schimburile verbale. Adora sa dezbata subiecte si e posibil ca uneori sa schimbe tabara doar de dragul dezbaterii. Cand isi exprima principiile fundamentale este posibil sa se simta ciudat si sa vorbeasca aprins.

Tipul de personalitate ENTP este uneori asociat cu tipul „Avocatului”. Avocatul ENTP intelege repede si cu precizie situatia si actioneaza obiectiv si logic. Latura lor reflexiva face ca actiunile si deciziile lor sa fie bazate pe o lista obiectiva de legi. Daca un avocat ENTP ar apara un om care a comis o crima este foarte probabil sa castige cazul bazandu-se pe interpretarea pe care o poti face asupra legilor. Daca ar castiga cazul si-ar considera actiunile complet corecte situatiei pentru ca au fost bazate pe legile existente. Vina sau inocenta clientului nu ar fi atat de relevante. Daca acest tip de rationament nu provoaca remuscari unui ENTP ceilalti il pot vedea ca pe un individ mincinos si lipsit de etica. Un ENTP care nu tine cont de factorul uman in luarea deciziilor ar trebui sa fie atent , sa observe partea subiectiva, personala a situatiilor. Aceasta este o potentiala problema pentru un ENTP. Desi abilitatile lor logice le dau putere si scop ei se pot izola fara probleme de sentimentele lor si de alti oameni.

Cel mai putin dezvoltata latura a lor este cea Senzitiv- Afectiva. Daca latura Senzitiva este neglijata ei tind sa nu dea atentie detaliilor in viata. Daca latura Afectiva este neglijata este posibil sa nu aprecieze destul importanta oamenilor din jurul lui sau pot deveni foarte duri si agresivi.

In conditii de stres isi pot pierde abilitatea de a genera posibilitati si pot deveni obsedati de detlaiile minore. Aceste detalii pot parea extrem de importante pentru ei dar, in realitate, nu sunt atat de importante pentru tabloul general.

In general, ENFP sunt vizionari plini de optimism. Apreciaza foarte mult cunoasterea si isi petrec mult timp din viata cautand sa atinga o intelegere superioara. Ei traiesc intr-o lume a posibilitatilor, devin foarte entuziasti cand vine vorba de concepte, competitii si situatii dificile. Cand se confrunta cu o problema sunt foarte buni la improvizarea unei solutii creative. Creativi, destepti, curiosi si teoretici ENTP beneficiaza de o plaja larga de posibilitati in viata.

Lasă un comentariu