PROFILUL ESTP – Extravertit Senzorial Reflexiv Perceptiv

Senzitivitate Extraverta cu Gandire Introverta  – Cel care actioneaza

Pentru o persoana cu profil ESTP modul primar de perceptie este concentrat exterior de unde preia informatiile prin intermediul celor cinci simturi, la modul concret. Modul secundar este concentrat interior unde informatiile sunt procesate rational, logic.

Persoanele ESTP sunt persoane deschise, directe, pline de entuziasm. Ei sunt cei care actioneaza, cei care traiesc intr-o lume plina de actiune. Persoane hotarate, care si asuma riscuri fara sa clipeasca, sunt gata sa intre in miezul problemei fara sa stea prea mult pe ganduri si sa-si „murdareasca” mainile. Ei traiesc „acum si aici” si dau foarte putina importanta introspectiilor sau teoriei. Arunca o privire asupra problemei, repede decid ce este de facut, executa si trec mai departe la urmatorul lucru din agenda.

Persoanele cu personalitate ESTP au o capacitate stranie de a percepe atitudinile si motivatiile oamenilor. Se agata de mici detalii care pentru alte persoane trec neobservate cum ar fi expresii faciale, atitudini. Sunt in mod natural cu un pas inaintea persoanei cu care interactioneaza. Ei isi folosesc abilitatile pentru a obtine ceea ce isi doresc dintr-o anumita situatie. Regulile si legile sunt vazute mai degraba ca ghidaje comportamentale, nu ca ceva obligatoriu. Daca o persoana cu profil ESTP s-a hotarat ca un lucru trebuie facut, o face si trece mai departe, atitudinea primand in fata regulilor. Cu toate acestea, ei tind sa evalueze dupa propriul etalon ceea ce este bine si ceea ce este rau si isi vor pastra principiile cu incapatanare.

Regulile Casei pot avea o influenta prea mica asupra acestui gen de persoane, insa primeaza propria lor integritate si nu vor trece niciodata peste un lucru pe care il considera ei ca fiind rau.

Au un fler deosebit pentru drama si stil. Se misca repede, vorbesc repede, si apreciaza cele mai bune lucruri in viata. Ei pot fi pariori sau foarte chibzuiti in cheltuieli. Sunt foarte priceputi la spus povesti si la improvizatii. In mod natural ei rezolva problemele din mers, fara sa urmeze vreun plan. Le place sa fie veseli si sunt o companie vesela pentru ceilalti. Uneori ii pot rani pe ceilalti dar fara sa isi dea seama deoarece in general nu stiu, si multora nu le pasa, de efectul cuvintelor asupra celorlalti. Asta nu inseamna ca nu le pasa de oamenii din jurul lor insa in procesul decizional nu includ si sentimentele oamenilor. Ei iau decizii bazate pe fapte si logica.

Cel mai putin dezvoltata latura a acestor persoane este cea intuitia. Nu au rabdare sa acumuleze teorie si considera ca este practic inutila in misiunea lor de a termina treaba, de a rezolva problema. O persoana ESTP va avea ocazional  momente intuitive care cel mai ades sunt depasite si doar uneori foarte lucide si pozitive. Ei nu au incredere in instinctul lor si sunt suspiciosi in ceea ce priveste intuitia altor persoane.

Au adeseori probleme la scoala, in special in programele de studii superioare,  miscandu-se pe un terioru in care baza o constituie teoria. Se plictisesc la acele cursuri la care considera ca nu obtin informatii utile in procesul de rezolvare al problemelor. Ei pot avea o inteligenta sclipitoare insa scoala va fi o sarcina prea dificila pentru ei.

Ei au nevoie sa fie in continua miscare si se dezvolta frumos in cariere care nu ii constrang sau limiteaza. Sunt extrem de buni in vanzari. Vor deveni imbufnati si nefericiti daca sunt pusi sa execute sarcini de rutina. Ei au un entuziasm si o energie native ceea ce ii califica pentru antreprenoriat. Se entuziasmeaza repede, au capacitatea de a-i motiva pe ceilalti sa actioneze. Pot vinde oricui orice idee. Sunt orientati catre actiune si iau decizii cu rapiditate. De obicei nu sunt asa de buni in a urma etape si s-ar putea sa lase sarcinile astea altora. Stapanirea artei de a face lucrurile pe etape este un lucru asupra caruia ar trebui sa-si indrepte atentia.

ESTP-istii sunt practici, cu un bun simt al observatiei, iubitori de distractie,  isi asuma riscuri spontan, cu o capacitate excelenta de a improviza rapid o solutie inovativa pentru o problema.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: