PROFILUL ESTJ – Extravertit Senzorial Reflexiv Judicativ

Gandire Extraverta cu Senzitivitate Introverta  – Gardianul

Pentru o persoana cu personalitate ESTJ modul primar de perceptie este orientat exterior unde rezolva problemele in mod logic si rational. Modul secundar este orientat interior unde preia informatiile prin intermediul celor 5 simturi.

Ei traiesc intr-o lume a faptelor si nevoilor concrete. Traiesc in prezent cu ochii scanand constant mediul inconjurator, verificand daca totul decurge sistematic si fara probleme. Ei respecta traditiile si legile si au un set de reguli, un standard bine pus la punct si asteapta  acelasi lucru de la  ceilalti. Nu au rabdare sau intelegere pentru cei care nu pun pret pe acest sistem. Pentru ei au valoare competenta si eficienta si le place sa vada ca eforturile lor dau roade imediat.

Persoanele cu personalitate ESTJ sunt cele care isi asuma responsabilitatea si actioneaza. Au o viziune clara a „cum ar  trebui sa fie lucrurile” incat preiau cu naturalete roluri de lider, de conducator. Ei sunt siguri pe ei si agresivi. Sunt extrem de talentati la sisteme de dispozitive, planuri de actiune si la a vedea ce pasi trebuie urmati pentru a finaliza un anumit proiect. Uneori pot cere mult de la ceilalti, pot fi foarte critici din cauza credintelor puternice si e foarte probabil sa se exprime fara rezerve atunci cand considera ca cineva nu atinge standardele impuse de ei. Sunt extrem de directi si sinceri, asadar ceea ce spun poate fi luat ca etalon sau reper.

Ei sunt in general cetateni model, stalpi ai comunitatii. Isi iau angajamentele foarte in serios si isi urmeaza standardul de „buni cetateni” fara abatere. Le place sa interactioneze cu oamenii si le place sa se distreze. Ei pot fi foarte zgomotosi si distractivi la evenimente sociale, in special la cele care implica familia, comunitatea sau munca.

Trebuie, in schimb,  sa isi controleze tendinta de a deveni prea rigizi si orientati excesiv pe detalii. Din moment ce pun mare pret pe propriile credinte este important sa tina cont si de valorile si opiniile celor din jur. Daca neglijeaza latura emotionala ar putea avea probleme in ceea ce priveste nevoia celorlalti de intimitate si ar putea rani sentimentele oamenilor, neintentionat, aplicand logica si rationalul in situatii care necesita o abordare emotionala.

Cand sunt doborati de stres ei se simt adesea izolati  de ceilalti oameni , ca si cum ar fi neintelesi, neapreciati si eforturile lor sunt in zadar. Desi, in mod normal, ei sunt persoane verbale  care nu au probleme in a se exprima, in starile de stres au dificultati in a-si exterioriza sentimentele, de a le pune in cuvinte si a le comunica altora.

Pretuiesc siguranta si ordinea sociala mai presus de orice si simt ca trebuie sa faca orice pentru a promova aceste teluri. Ei vor fi cei care tund gazonul, merg la vot, organizeaza intrunirile asociatiei de proprietari, si in general vor face orice pentru a promova siguranta personala si sociala.

Sunt persoane care pun maxim de energie in aproape orice lucru pe care il fac. Vor face tot ce considera ca trebuie facut la locurile de munca, in relatiile lor (casnicii) si in comunitate investind o mare cantitate de energie. Sunt persoane constiincioase, practice, realiste, pe care te poti baza. Desi isi fac treaba cu constiinciozitate in ceea ce priveste scopul lor, este posibil sa nu vada importanta detaliilor care nu ii privesc personal. Cu toate acestea daca vor  fi ajutati sa inteleaga importanta detaliilor exterioare scopului personal le vor incorpora si pe acestea in cauza lor,  ducandu-le la capat cu aceeasi constiinciozitate.

One response to this post.

  1. Buna ziua, sunt chiar uimita cat de bine m-a descris acest raspuns problema este ca am potential dar nu combin nimic in viata de zi cu zi , sunt izolata datotrita conjuncturi in care ma aflu si in special persoane cu un coeficient de inteligenta limitat si mediocrul. Imi place acest blog dar cum fac mai tot timpul in ultimi 5 ani este doar o stare de moment, de a incerca sa ma ridic dar mai tot timplul ceva ma impedica sa ma ridic si sa fiu din nou EU, revin la viata monotona si fara o tinta precisa. Mult succes.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu