PROFILUL ENFP – Extravertit Intuitiv Afectiv Perceptiv

Intuitie Extraverta cu Afectivitate Introverta  – Cel ce inspira

Modul primar de perceptie este concentrat in exterior de unde preiau  informatiile brute in mod intuitiv. Modul secundar este concentrat in interior unde proceseaza lucrurile prin felul in care le simte sau dupa cum se potriveste sistemului lor de valori.

 Persoanele cu profil ENFP sunt calde, entuziaste, foarte inteligente si pline de potential. Ele traiesc intr-o lume a posibilitatilor si pot deveni foarte entuziaste si pasionate. Entuziasmul le da capacitatea de a inspira si motiva pe altii, intr-o mai mare masura, comparativ cu ce intalnim la celelalte tipuri de personalitate. Prin comunicare pot deschide orice usa sau pot iesi din orice situatie. Iubesc viata , vazand-o ca un dar special, si se straduiesc sa o traiasca la maxim.

 ENFP au o sfera vasta de talente si indemanari exceland in toate lucrurile care ii intereseaza. Orientati pe proiect, ei pot schimba mai multe cariere de-a lungul vietii.  Pentru cei ce-i privesc dinafara pot parea dezorientati si fara scop precis dar ei sunt, in fapt, foarte consecventi prin faptul ca au un sistem de valori foarte puternic pe care nu il schimba de-a lungul vietii. Tot ce fac trebuie sa fie in concordanta cu sistemul lor de valori. Au nevoie sa simta ca isi traiesc viata ca expresie autentica a Sinelui, conform a ce considera ca este bine. Ei vad un inteles pretutindeni si sunt intr-o continua cautare si adaptare a  vietii si a valorilor pentru atingerea pacii interioare. Sunt in mod continuu constienti si le este oarecum teama sa nu piarda contactul cu ei insisi.  Din moment ce emotia este o parte importanta a personalitatii lor si pentru ca mereu sunt centrate persoanele ENFP sunt de obicei persoane intense, cu valori inalte.

 Ei trebuie sa se concentreze pentru a putea duce pana la capat un proiect. Aceasta poate fi o problema pentru unii dintre ei. Spre deosebire de celelalte tipuri de extrovertiti, ENFP au nevoie de solitudine pentru a se putea centra, pentru a se asigura ca merg in directia buna si ca directia este in acord cu valorile lor. Cei care raman centrati vor avea succes in demersurile lor. Ceilalti ar putea deprinde obiceiul de a lasa balta un proiect atunci cand sunt entuziasmati de o noua posibilitate, astfel ei nu au mari realizari, la potentialul lor maxim.

Sunt in general calzi si autentic interesati de oameni; dau o mare importanta relatiilor inter-personale. Ei au aproape mereu nevoia puternica de a fi placuti. Uneori, mai ales la varste fragede, ei vor tinde sa fie expansivi si nesinceri, sa se straduie prea mult din dorinta de a fi acceptati. Odata ce au invatat sa echilibreze nevoia de a fi ei insisi si nevoia de a fi acceptati, exceleaza prin a scoate la suprafata ce este mai bun in altii si sunt in mod natural placuti. Au o capacitate extraordinara sa inteleaga intuitiv o persoana dupa o perioada foarte scurta de timp si sa-si foloseasca intuitia si flexibilitatea sa relationeze cu ceilalti la nivelul fiecaruia.

Deoarece ei traiesc intr-o lume a posibilitatilor captivante detaliile vietii de zi cu zi li se par munca ingrata si neinsemnata. Ei nu pun importanta pe sarcinile axate pe detalii si de tip intretinere, in mod frecvend uitand sa le indeplineasca. Cand sunt nevoiti sa indeplineasca aceste sarcini nu se mai simt bine. Aceasta este un domeniu care le pune probleme si poate deveni neplacut pentru membrii familiei lor.

Un ENFP care a luat-o „razna” poate fi chiar manipulativ – si se pricepe foarte bine la asta. Darul vorbariei cu care au fost inzestrat il ajuta sa obtina ceea ce vrea.

Majoritatea nu vor abuza de abilitatile lor pentru ca acest lucru nu se potriveste setului lor de valori.

Persoanele ENFP comit uneori erori de judecata. Au o capacitate uimitoare de a percepe intuitiv adevarul despre o persoana sau o situatie dar cand aplica judecata perceptiei lor concluzia ar putea fi eronata si pripita.

Cei care nu au invatat sa se adapteze ar putea intampina dificultati in casnicie. Vazand mereu ce ar putea fi , se plictisesc prea repede de ceea ce este. Simtul puternic al valorilor personale ii va mentine loiali relatiilor in care sunt. Cu toate astea ei isi doresc viata plina de emotie si se potrivesc cel mai bine cu indivizi care se simt confortabili cu schimbarile si noile experiente.

Sa ai un parinte ENFP poate fi o experienta plina de distractie, dar poate fi si stresant pentru copiii cu tendinte puternice Senzitive sau Juducative. Asemenea copii pot vedea un parinte ENFP inconsecvent si greu de inteles pe masura ce copiii se indeparteaza de ei, dusi de „valul” vietii. Cateodata persoanele ENFP vor dori sa fie cel mai bun prieten al copilului, iar alte ori vor juca rolul parintelui autoritar. Dar ENFP mereu se vor ghida dupa sistemul lor puternic de valori ceea ce va impresiona copiii mai mult decat orice.

De fel ei sunt oameni veseli dar pot deveni nefericiti cand se confrunta cu orare fixe si corvoade lumesti. Ei dau randament in domenii in care au flexibilitate si in care pot lucra cu oameni si cu idei. Multi isi dezvolta afaceri pe cont propriu. Pot fi foarte productivi cu minumum de supervizare atata timp cat sunt entuziasmati de ceea ce fac.

Pentru ca sunt alerti si senzitivi, scanand continuu mediul inconjurator, sufera de multe ori de tensionare musculara. Simt nevoia puternica sa fie independenti si rezista la etichetari si control. Au nevoie sa-si mentina controlul asupra lor insisi dar nu le place sa ii controleze pe altii. Antipatia lor fata de dependenta si stapanire se extinde atat asupra altora cat si asupra lor.

Sunt incantatori, originali, le place sa-si asume riscuri, sensibili, orientati spre om, cu capacitati extinse peste medie. Au parte de multe daruri pe care le vor folosi  ata pentru implinirea personala cat si pentru a celor din jurul lor daca sunt capabili sa ramana centrati si stapanesc abilitatea de adaptare.

Reclame

6 responses to this post.

 1. Posted by Elena-Liliana on 22 Iulie 2012 at 1:31 AM

  suuuuuper… 99.99% sunt eu in ce scrie…. FELICITARI!

  Apreciază

  Răspunde

 2. Posted by Victoria on 30 Ianuarie 2013 at 2:33 AM

  da superr ma incadrez perfect 🙂

  Apreciază

  Răspunde

 3. Posted by Daniela Nicolaescu on 13 Iunie 2013 at 3:46 PM

  ENTP

  Apreciază

  Răspunde

 4. Multumesc foarte mult !!! Aceasta este cea mai buna caracterizare pe care a reusit cineva sa mi o faca ! Multumesc inca o data !!!

  Apreciază

  Răspunde

 5. Posted by carmen roman on 7 Februarie 2015 at 12:04 AM

  aproape perfect…E.S.P.F….Ma cunosc foarte bine,ceva lipseste….

  Apreciază

  Răspunde

 6. Posted by Moni Petrea on 6 Ianuarie 2017 at 7:55 PM

  M am regasit aproape de 100% este adevarat ca a traii e mare lucru,dar intens si nu oricum.iubeste viata si nu pune obstacole noului si aventurii.Traiti imens …intens si nu va uitati in urma..fiti optimisti si iubiti tot ce va face fericiti😀

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: