PROFILUL ISFJ – Introvertit Senzorial Afectiv Judicativ

Senzitivitate Introvertita si  Afectivitate Extroverta  – Educatorul

 

Modul primar de viata este focusat in interior, unde asimileaza lucrurile prin intermediul celor 5 simturi literalmente, in mod concret. Modul secundar este orientat catre exterior, unde trateaza lucrurile in concordanta cu felul in care le simte sau cu felul in care se incadreaza in propriul sistem de valori.

ISFJ-istii traiesc intr-o lume concreta si buna. Sunt cu adevarat calzi si cu inima deschisa si vor sa vada numai ce este mai bun in oameni. Pun pret pe armonie si cooperare, si sunt foarte sensibili la emotiile altora. Oamenii apreciaza persoanele cu personalitate ISFJ pentru consideratia si prezenta lor de spirit precum si pentru abilitatea lor de a evidentia ce este mai bun in oameni, prin dorinta lor expresa de a crede in ce este mai bun.

ISFJ au o lume interioara bogata care nu este evidenta celor ce privesc dinafara. Ei culeg in mod constant informatii despre oameni si situatii pe care le considera importante pentru ei si le stocheaza. Aceasta imensa cantitate de informatii este de obicei foarte exacta si asta pentru ca ei au o memorie exceptionala a lucrurilor de importanta pentru sistemul lor de valori. Nu ar fi iesit din comun pentru un ISFJ sa retina trasaturile fetei unei persoane sau o conversatie in detaliu dupa ani de zile de la evenimentul respectiv, daca acestea l-au impresionat.

Ei au o idee foarte clara despre cum ar trebui sa fie lucrurile pe care se straduiesc sa le obtina. Pretuiesc securitatea si bunatatea si respecta traditiile si legile. Ei tind sa creada ca sistemele exista tocmai pentru ca functioneaza. Prin urmare este putin probabil sa aplice vreo metoda noua numai daca nu cumva li se demonstreaza intr-un mod concret de ce e mai buna decat calea deja existenta.

ISFJ-istii invata cel mai bine facand  mai degraba decat sa citeasca despre ceva intr-o carte sau aplicand teoria. Din acest motiv este putin probabil sa ii gasesti in domenii care presupun analiza sau teorie. Ei apreciaza aplicatiile practice. Metodele traditionale de educatie superioara, care presupun multa teoretizare si abstractizare  sunt mai degraba corvoade pentru aceste persoane. Ei invata ceva numai daca li se arata prin aplicatii practice. Odata ce o notiune este invatata si importanta sa practica inteleasa un ISFJ va duce, neobosit,  la bun sfarsit sarcina pentru care a fost solicitat. Este o persoana pe care te poti baza.

Un ISFJ are un bine dezvoltat simt al spatiului, al functiei si al esteticului. Din acest motiv va avea casa frumos mobilata si cu multe functionalitati. Ei sunt extrem de buni decoratori pentru interioare. Aceasta abilitate speciala combinata cu sensibilitatea la emotiile si dorintele altora ii ajuta sa ofere daruri inspirate, gasind cadoul potrivit  – care va fi cu adevarat apreciat de catre cel ce il primeste.

Mai mult decat intalnim la celelalte tipuri de personalitate ISFJ-istii sunt foarte constienti de emotiile lor interioare la fel de bine cum le percep pe ale altora. In  mod obisnuit nu isi exprima propriile sentimente, pastrandu-le inauntrul lor. Daca sunt sentimente negative, ele se pot aduna inauntrul unui ISFJ pana devin judecati si convingeri impotriva indivizilor pe care i le mai poti scoate din minte foarte greu, odata cimentate. Multe persoane cu acest gen de personalitate invata sa se exprime  si gasesc metoda de refulare pentru emotiile lor puternice.

Este prea putin probabil ca o persoana ISFJ sa isi lase citite emotiile la fel de bine cum nu lasa cunoscut ca este constient de emotiile altora. Cu toate acestea ei vor lua cuvantul cand simt ca o persoana chiar are nevoie de ajutor si in aceste cazuri chiar ajuta pe altii sa isi constientizeze propriile emotii.

Un ISFJ are un dezvoltat simt al responsabilitatii si datoriei. Isi iau responsabilitatile in serios din acest motiv oamenii se pot baza adeseori pe ei in mod natural. In schimb au o mare dificultate in a spune „NU” cand sunt rugati sa faca ceva din cauza aceasta ajungand la epuizare. In aceste cazuri ei nu se plang de dificultati altora pentru ca detesta conflictele si pentru ca tind sa puna nevoile altora inaintea propriilor nevoi. Ei au nevoie sa invete sa  identifice, pretuiasca, si exprime propriile nevoi daca doresc sa evite surmenajul si sa le fie considerata atitudinea de la sine inteleasa.

Un ISFJ are nevoie de un feed-back pozitiv din partea celorlalti. In lipsa unui feed-back pozitiv sau confruntandu-se cu o critca se descurajeaza si multi pot deveni deprimati. Cand sunt deprimati sau in situatii de stress incep sa-si imagineze toate lucrurile din viata lor in cel mai sumbru mod cu putinta, fiind convinsi ca „totul este gresit” si „nu pot face nimic cum trebuie”.

Aceste persoane sunt calde, generoase, persoane pe care te poti baza. Au foarte multe  de oferit altora tocmai prin natura lor  – emotivitatea lor indreptata spre exterior si  dorinta lor de a mentine lucrurile in armonie. Au nevoie sa isi aminteasca sa nu mai fie atat de critici vis-a-vis de persoana lor, si sa-si ofere si lor din caldura si iubirea pe care atat de usor o ofera altora.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: