VITAMINA B3 (NIACINA)

Vitamina B3 (niacina) sau Acidul Nicotinic , sub denumirea sistematica de Acid Pirin-3-Carboxilic este o vitamina din grupa de vitamine B.  Ea mai este numita si VITAMINA PP (din engl. Pellagra Preventer).

Se utilizeaza in prevenirea si vindecarea urmatoarelor afectiuni:

  • pelagra
  • dermatita
  • nivelul inalt al colesterolului
  • dureri de cap
  • depresii si boli psihice
In prezent deficienta de niacina este intalnita rareori in tarile dezvoltate si frecvent in tarile sarace, unde oamenii sunt subnutriti sau in cazurile de alcoolism cronic. Este, de asemenea, intalnita in zonele in care oamenii consuma ca aliment de baza porumbul sau malaiul (faina de porumb) – singura cereala cu un continut redus de niacina.
O usoara deficienta de niacina este intalnita la organismele cu metabolism lent cauzand intoleranta la frig.
Deficienta severa de niacina cauzeaza producerea pelagrei care este caracterizata prin diaree, dermatita, dementa, precum si leziuni dermatologice de tip „colier” la baza gatului, hiperpigmentare, ingrosarea pielii, inflamarea gurii si a limbii, perturbari digestive, amnezie, stari delirante si in cele din urma poate cauza deces – in cazurile in care afectiunea ramane netratata.
Cele mai frecvente simptome psihiatrice ale deficientei de niacina includ:
  • iritabilitate
  • slaba capacitate de concentrare
  • anxietate
  • oboseala
  • agitatie
  • apatie
  • depresie
Studiile indica faptul ca la pacientii cu pelagra alcoolica deficienta de niacina poate fi un factor important care influenteaza atat aparitia cat si dezvoltarea acestei afectiuni. Pacientii alcoolici prezinta o permeabilitate intestinala ridicata ceea ce conduce la efecte negative asupra starii de sanatate.
Boala Hartnup este o boala nutritionala ereditara ce rezulta din deficienta de niacina. Aceasta boala a fost identificata in anii ’50 de familia Hartnup din Londra. Declansarea bolii se datoreaza functionarii deficitare a intestinelor si rinichilor, facand dificila absorbtia si metabolizarea triptofanului ( unul din cei 20 aminoacizi esentiali organismului). Starea generala este similara pelagrei incluzand simptome ca iritatie rosiatica solzoasa si sensibilitate la lumina solara.
Sinteza niacinei este deficitara in sindromul carcinoid din cauza dificultatii triptofanului de a produce serotonina.
CUM STIM DACA AVEM DEFICIT DE NIACINA?
Anumite indicii pot fi relationate cu deficitul de vitamina B3:
  • slabiciune musculara generalizata
  • lipsa poftei de mancare
  • infectii ale pielii
  • probleme digestive
CE FACTORI CONTRIBUIE LA DEFICIENTA DE NIACINA?
In special problemele intestinale (diaree cronica, colon iritabil). O parte din rezervele de vitamina B3 din organism provin din conversia triptofanului. Deficitul de triptofan poate condue la cresterea deficitului de vitamina B3, si apare la persoanele cu aport scazut de proteine.
Traumele fizice, toate tipurile de stres, febra pe termen lung precum si consumul de alcool au fost asociate cu deficitul de vitamina B3.
Conversia triptofanului in vitamina B3 necesita prezenta in organism a vitaminelor B1 si B6. Deficitul de vitamina B3 depinde si de statusul vitaminei B12 in organism deoarece si deficientele usoare de B12 pot creste pierderea vitaminei B3 in urina.
VITAMINA B3 joaca un rol important in prevenirea si tratarea unor probleme de sanatate precum:
  • Boala Alzheimer si declinul cognitiv legat de varsta
  • cataracta
  • convulsii
  • depresie
  • diabet zaharat
  • guta
  • halucinatii
  • dureri de cap
  • HIV / SIDA
  • hiperactivitate
  • hipotiroidism
  • boala intestinala inflamatorie
  • insomnia
  • claudicatia intermitenta
  • dureri menstruale
  • scleroza in placi
  • osteoartrita
  • pelagra
  • poliartrita reumatoida
  • tulburari ale gustului si mirosului
  • vertij
EFECTE ALE MODIFICARII LIPIDELOR
Niacina blocheaza descompunerea grasimilor in tesuturile adipoase. Aceste grasimi sunt utilizate pentru a „construi” lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL – very low density lipoproteins) in ficat care sunt precursoarele lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL – low density lipoproteins) sau colesterolul „rau”. Deoarece niacina blocheaza descompunerea grasimilor conduce la descresterea procentului de acizi grasi liberi din sange si, in consecinta, descreste secretia de VLDL si colesterol in ficat.
Scazand nivelul VLDL niacina creste nivelul de HDL (hight density lipoproteins – proteine cu densitate ridicata) sau colesterolul „bun” din sange, de aceea este prescrisa pentru persoane cu nivel scazut de HDL, care prezinta riscul unui atac de cord.
Asadar niacina ajuta la
  • scaderea valorilor colesterolului,
  • este utila pentru stabilizarea nivelului de zahar in sange,
  • sustine procesele genetice in celulele organismului,
  • ajuta la procesarea grasimilor din corp.
SURSE DE NIACINA
Niacina se regaseste intr-o varietate larga de alimente incluzand:
  • ficat
  • carne de pui sau curcan (piept)
  • carne de vita
  • vanat
  • peste
  • cereale
  • alune arahide
  • legume
de asemenea, ea se sintetizeaza din triptofan, pe care il gasim in carne, lactate, oua.
Clasificare pe grupe de alimente
PRODUSE ANIMALE
  • ficat, inima si rinichi
  • carne de pui sau curcan (piept)
  • vanat
  • carne de vita
  • peste: ton si somon
  • lapte
  • oua
FRUCTE
  • avocado
  • curmale
  • tomate
  • legume cu frunze verzi (salata, spanac, etc)
  • broccoli
  • morcovi
  • cartofi dulci
  • sparanghel
SEMINTE
  • nuci
  • cereale integrale
  • seminte de loboda
ALTE
  • ciuperci crimini crude 
  • drojdie de bere
ALIMENT MASURA CANTITATE (mg) DENSITATE
Ciuperci crimini crude 150 g 5.39 15.6
Ton 120 g 13.54 7.7
Piept de pui prajit 120 g 14.41 5.8
Ficatei inabusiti sau fierti 120 g 9.61 4.6
Sparanghel fiert 1 cana 1.95 4.1
Somon la cuptor 120 g 11.34 3.9
Caprioara 120 g 7.61 3.8
Cotlet de miel la cuptor 120 g 7.75 3.0
Piept de curcan prajit 120 g 7.22 3.0
Creveti fierti 120 g 2.94 2.4
Mazare verde fiarta 1 cana 3.23 2.2
Cod la cuptor sau fript 120 g 2.82 2.1
Morcovi cruzi 1 cana 1.13 1.9
Broccoli fierti la abur 1 cana 0.94 1.9
Vinete coapte 1 cana 0.59 1.9
Arahide crude 0.25 cana 4.40 1.9
Spanac fiert 1 cana 0.88 1.9
Varza create preparata 1 cana 0.59 1.8
Muschi de vita 120 g 4.44 1.7
Zmeura 1 cana 1.10 1.6
Conopida fiarta 1 cana 0.51 1.6
Fasole verde fiarta 1 cana 0.77 1.6
Seminte de mustar 2 lingurite 0.60 1.5
Pepene galben 1 cana 0.92 1.5
RECOMANDARILE pentru vitamina B3 stabilite de catre ACADEMIA NATIONALA DE  STIINTE:
0 – 6 luni      2 mg
6 – 12 luni    4 mg
1 – 3 ani        6 mg
4 – 8 ani        8 mg
Baieti
9 – 13 ani              12 mg
14 ani si peste    16 mg
Fete
9 – 13 ani               12 mg
14 ani si peste     14 mg
femei insarcinate          18 mg
femei care alapteaza    17 mg
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: