PROFILUL ESFJ – Extravertit Senzorial Afectiv Judicativ

Afectivitate Extraverta cu Senzitivitate Introverta – Cel ce Poarta de Grija

Modul primar de perceptie este concentrat in exterior, acolo unde interactioneaza cu lucrurile in functie de ceea ce simte vis-a-vis de ele sau in functie de felul in care se potrivesc sistemului sau de valori. Modul secundar de perceptie este concentrat pe interior unde informatiile ajung prin cele cinci simturi, asa cum sunt preluate.

Persoanele cu profil ESFJ sunt foarte sociabile– ele iubesc oamenii, sunt preocupate in mod autentic de semenii lor. ESFJ folosesc caracteristicile senzitive si judecata pentru a culege informatii detaliate despre ceilalti oameni si transforma aceste informatii in rationamente de baza. Au un dar special de a scoate ce este mai bun din ceilalti. Se pricep foarte bine sa citeasca persoanele si sa le inteleaga punctul de vedere.

Ei isi doresc cu orice pret sa fie placuti de catre oameni, din acest motiv ei fac tot posibilul sa isi sustina semenii. Oamenii le cauta compania pentru ca au un dar aparte de a-i face sa se simta apreciati.

Isi iau responsablitatile in serios;  sunt oameni pe care te poti baza. Apreciaza stabilitatea si siguranta, si se concentreaza pe cele mai mici detalii ale vietii cotidiene. Ei vad inaintea altora ce anume trebuie facut intr-o anume situatie si iau masuri ca acea sarcina sa fie dusa la bun sfarsit. Le place acest rol si sunt extrem de buni.

Sunt persoane calde si pline de energie. Au nevoie de aprobarea celor din jur pentru a se simti bine. Sunt raniti de indiferenta si nu inteleg lipsa bunatatii sufletesti. Sunt persoane altruiste care isi obtin satisfactia din fericirea celorlalti. Isi doresc sa fie apreciati pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce ofera. Sunt foarte atenti la nevoile celorlalti si isi ofera sprijinul neconditionat. Datorita firii lor au uneori probleme in a accepta adevaruri dureroase despre persoanele la care tin.

Cu afectivitatea extroverta ca dominanta a personalitatii lor, sunt focusati pe „citirea” oamenilor. Au o nevoie acuta de a fi placuti si de a detine controlul. Fiind atat de buni cititori de caractere de multe ori isi schimba maniera de abordare in functie de persoana sau persoanele cu care interactioneaza.

Sistemul lor de valori este conturat in exterior. De obicei au niste idei bine formate despre cum ar trebui sa fie lucrurile  si nu le este rusine sa le exprime. Cu toate acestea raporteaza valorile morale la mediul inconjurator, in detrimentul sistemului de valori intern. Ei pot avea un cod moral foarte puternic dar este definit de comunitatea in care traiesc, mai degraba, decat orice alta valoare, oricat de puternica ar simti-o in interiorul lor.

Aceia dintre ei care au avut avantajul de a fi crescuti si educati intr-un mediu cu puternice valori morale si etice, centrate pe bunatate autentica vor fi mai mult ca sigur cei mai buni si generosi, ei isi vor da, practic, camasa de pe ei  in secunda in care au gandit lucrul asta. Pentru acesti indivizi altruismul este o caracteristica autentica a personalitatii lor.

Cei care nu au avut avantajul dezvoltarii intr-un mediu cu valori morale si etice sanatoase pot adopta valori indoielnice. In aceste cazuri ei cred mai degraba in sistemul lor de valori. Nu au un reper interior care sa-i ajute sa inteleaga aceste valori ca sa le poata corecta. Punand valorile lor in paralel cu ale societatii vor gasi destule argumente care sa le sustina credintele. Aceste persoane sunt periculoase intr-adevar; latura extroverta ii impinge la manipulare si control , iar lipsa de intuitie ii impiedica sa vada imaginea de ansamblu. In general sunt foarte populari si buni cu oamenii, si buni in a-i manipula. Spre deosebire de „verii” lor, persoanele cu profil ENFJ, nu au intuitia care sa-i ajute sa inteleaga adevaratele consecinte ale faptelor lor. Sunt manati de dorinta de a manipula in vederea finalizarii propriilor scopuri, dar cu toate astea sun convinsi ca isi urmeaza conduita morala sanatoasa.

Toate persoanele cu acest profil psihologic au o tendinta naturala de a controla mediul inconjurator. Functia lor dominanta cere structurare si organizare si cauta finalizare. Se simt  confortabil in medii structurate. Mai mult ca sigur nu le vor placea lucrurile abstracte, conceptele teoretice si analiza impersonala.

Ar trebui sa aiba grija cu controlul oamenilor din viata lor, mai ales al acelora care nu vor sa fie controlati.

Ei respecta si cred in legile si regulamentele autoritatilor si sunt de parere ca si altii ar trebui sa faca la fel. Sunt traditionalisti: prefera sa faca lucrurile traditional, pe o cale deja testata, decat sa incerce o metoda noua. Nevoia lor de siguranta, de securitate ii indeamna sa accepte si sa adere la politicile unui sistem functional. Aceasta ii poate determina sa accepte lucruri orbeste, fara le inteleaga sau sa le conteste.

O persoana ESFJ care s-a dezvoltat intr-o modalitate mai putin ideala poate fi inclinata sa fie destul de nesigura, si sa-si concentreze toata energia in incercarea de a face pe plac altora. Ei pot deveni obsedati de control sau exagerat de sensibili, imaginandu-si intentii rele acolo unde nu este cazul.

Profilul ESFJ incorporeaza o serie de trasaturi care sunt asociate cu femeile din societatea noastra. Cu toate acestea, barbatii cu profil ESFJ nu vor parea feminini deloc. Dimpotriva, ei sunt foarte constienti de rolul pe care il are fiecare gen (masculin si feminin)  in societate  si va juca rolul care i se potriveste cel mai bine genului. Barbatii vor fi chiar foarte masculini (un pic sensibili odata ce-i cunosti mai bine) si femeile vor fi foarte feminine.

ESFJ in cea mai buna forma a lor sunt calzi, empatici, de ajutor, cooperanti, plini de tact, bine ancorati in prezent, practici, constiinciosi, consecventi, organizati, entuziasti si plini de energie. Le place traditia si siguranta si vor cauta sa aiba vieti stabile, bogate in relatiile cu rude si prieteni.

Reclame

4 responses to this post.

 1. eu sunt INTJ iar mama este ESFJ; relatia noastra pana acum a fost una de tolerare si nu una in care sa ne simtim comfortabil una in prezenta celeialte. Pentru ca nu o inteleg de multe ori o tratam cu indiferenta (ce greseala!) si uite asa, relatia noastra e cam praf. Imi propun sa fac o strategie (tipic INTJ :), ai niste idei la sertar?

  Apreciază

  Răspunde

  • Acum ceva vreme un tip mi-a spus ca testul este incomplet, ca testul are de fapt mai multe intrebari decat sunt postate lucru pe care nu il cunoșteam. Eu l-am gasit in format electronic in limba engleza, am muncit o groaza sa il traduc si m-am gandit ca ar fi dragut sa il postez ca poate-o fi de folos si altora. Acum realizez pe lângă faptul ca multa lume il ia foarte in serios mai are o hiba: diferențiază și etichetează. Tendința asta face ca oamenii sa se diferentieze, sa caute diferentele dinte ei in loc de asemanari. Scopul meu este ca ce postez sa fie unelte spre autocunoastere. Ceea ce vedem la altii si credem ca este cunoaștere de cele mai multe ori sunt proiectii ale propriilor credinte si experiente iar daca nu, in cel mai fericit caz, este o infima parte din intregul ce il reprezinta acea persoana. Imi permit sa spun ca oamenii nu se inteleg intre ei atunci cand unul are pretentia ca celalat sa vorbeasca limba lui in loc sa invete cum sa comunice pe limba celuilalt. Asteptam sa primim de cele mai multe ori. Incearca sa o intelegi, invata din greselile ei. Pana nu demult si ea era in punctul in care esti tu, iar daca ea nu lua deciziile pe care le-a luat tu nu mai erai tu. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde

 2. „oamenii nu se inteleg intre ei atunci cand unul are pretentia ca celalat sa vorbeasca limba lui in loc sa invete cum sa comunice pe limba celuilalt”. Da, imi regasesc comportamentul in cuvintele astea; am avut pretentia ca ea sa invete „limba mea” ba chiar incercam sa ii explic, s-o „educ”… cred ca e timpul sa schimb foaia, sa invat „limba ei”. Acum ca stiu, nu mai am nici o scuza pentru comportamentul meu, multumesc!

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: