PROFILUL ISFP – Introvertit Senzorial Afectiv Perceptiv

Afectivitate  Introverta si Senzitivitate Extroverta – Artistul

Modul primar de perceptie este orientat spre interior unde proceseaza informatiile in concordanta cu felul in care le simte sau felul in care se potrivesc cu sistemul lor de valori. Modul secundar este orientat exterior de unde culege informatiile prin intermediul celor 5 simturi, la modul concret.

Un ISFP traieste intr-o lume de posibilitati de senzatii. Ei sunt intr-un foarte fin acordaj cu felul in care arata lucrurile, gustul lor, sunetul, cum se simt la atingere si cum miros. Au o inclinatie puternica catre arta si este foarte probabil ca ei insisi sa fie artisti intr-un fel sau altul, pentru ca sunt foarte talentati in creerea lucrurilor cu un efect puternic asupra simturilor. Ei au un foarte bine conturat set de valori pe care se straduie constant sa le pastreze in viata lor. Au nevoie sa se simta ca si cum si-ar trai vietile in concordanta cu ce simt ei ca este corect si se vor impotrivi oricarui lucru ce contravine acestui scop. Este probabil sa aleaga meserii si cariere care le permit libertatea de  lucru pentru realizarea telurilor in acord cu setul de valori personale.

ISFP-istii tind sa fie tacuti si rezervati si destul de dificil de cunoscut in profunzime. Ei retin pentru ei propriile idei si pareri si in mod exceptional le impartasesc cu cei foarte apropiati lor. Este mai mult probabil sa fie buni, amabili si sensibili in interactiunile cu ceilalti. Sunt interesati sa contribuie la bunastarea si fericirea oamenilor si vor depune efort si energie in proiecte in care cred.

Persoanele cu personalitate de tipul ISFP au o puternica afinitate pentru estetica si frumusete. Este foarte probabil sa fie iubitori de animale si apreciaza cu adevarat frumusetile naturii. Sunt originali si independenti si au nevoie de un spatiu personal. Apreciaza oamenii care isi fac timp sa ii inteleaga si sa-i sustina in atingerea telurilor lor, in felul lor unic. Oamenii care nu ii cunosc pot percepe modul lor  de viata ca un semn de indiferenta sau lipsa de griji, dar un ISFP ia viata foarte serios, adunand in mod constant anumite informatii potrivindu-le sistemului lor de valori in cautarea clarificarii unor intelesuri ascunse.

Ei sunt persoane orientate spre actiune. Ei sunt cei care „fac” si nu simt nevoia sa teoretizeze concepte sau idei doar daca nu vad o aplicare practica a lor. Ei invata cel mai bine intr-un mediu palpabil si se pot plictisi destul de repede invatand prin metodele traditionale care evidentiaza gandirea abstracta. Lor nu le place analiza impersonala si nu prefera deloc sa ia decizii bazate strict pe logica. Sistemul lor puternic de valori cere ca deciziile sa fie luate mai degraba pe baza unor credinte subiective decat pe baza unor legi sau reguli obiective.

Persoanele ISFP sunt extrem de perceptive si constiente, referitor la alte persoane. Ei culeg in mod constant informatii specifice despre oameni si cauta sa afle ce inseamna. Au o neobisnuit de penetranta si exacta perceptie a altora.

Ei sunt calzi si empatici, le pasa intr-adevar de oameni, si sunt puternic orientati sa faca pe plac altora. Au un neobisnuit mod de a tine la persoanele apropiate lor si le arata afectiunea mai mult prin fapte decat prin vorbe.

Aceste persoane nu au nici cea mai mica dorinta de a conduce sau controla alti oameni asa cum nu le place sa fie condusi si controlati la randul lor. Au nevoie de spatiu si timp in solitudine pentru a evalua circumstantele din viata lor si felul in care se potrivesc sistemului lor de valori si respecta acelasi gen de nevoi ale oamenilor.

Este foarte posibil ca persoanele cu acest tip de personalitate sa nu isi acorde destul credit pentru lucrurile pe care le fac extrem de bine. Datorita acestui sistem de valori al lor tind sa fie perfectionisti fapt ce ii face sa se judece inutil de dur.

Ei pot oferi foarte multe lucruri speciale lumii mai ales in domeniul crearii senzatiilor artistice, servind altruistic pe altii. Viata nu pare sa fie prea usoara pentru acestia tocmai pentru ca iau viata prea in serios insa au unelte prin intermediul carora pot aduce in viata lor si a celor apropiati bogate experiente recompensatorii.

Reclame

4 responses to this post.

 1. Asta-s eu 🙂

  Apreciază

  Răspunde

 2. Posted by Carmen on 27 februarie 2014 at 5:31 PM

  si eu

  Apreciază

  Răspunde

 3. welcome to the club!

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: