PROFILUL INTP – Introvertit Intuitiv Reflexiv Perceptiv

Gandire Introverta cu Intuitie Extroverta – Ganditorul

Modul primar de perceptie este concentrat interior, unde proceseaza lucrurile in mod rational si logic. Modul secundar este concentrat pe exterior de unde preia informatiile prin intermediul intuitiei.

Persoanele cu profil INTP traiesc  intr-o lume a posibilitatilor teoretice.  Ei vad totul la modul „cum ar putea fi imbunatatit” sau „ in ce ar putea fi transformat”. Ei traiesc in principal in interiorul mintii lor, avand abilitatea sa analizeze probleme dificile, sa identifice tipare, sa gaseasca explicatii logice. Ei cauta claritate in orice, asadar sunt manati de dorinta de a acumula cunostinte. Ei sunt „profesorii absenti” care pretuiesc  mult inteligenta si capacitatea de a aplica logica in teorie pentru a gasi solutii. Au o tendinta naturala de a transforma problemele in raspunsuri logice incat traiesc majoritatea vietii inchisi in propriile minti si e posibil sa nu dea o prea mare importanta lumii exterioare.  Aceasta tendinta naturala de concretizare a teoriilor ii poate face sa simta ca este datoria lor, un fel de responsabilitate de a rezolva probleme teoretice pentru a ajuta societatea sa treaca la un nivel superior de intelegere, sa evolueze.

INTP-istii pun pret pe cunostinte mai mult decat orice. Mintile lor muncesc constant sa genereze noi teorii sau sa aprobe/ dezaprobe teoriile existente. Ei abordeaza problemele si teoriile cu entuziasm si scepticism, ignorand regulile si opiniile existente, definindu-si propria abordare de rezovare. Ei cauta tipare si explicatii logice pentru orice lucru care  le starneste interesul. Ei sunt in general extrem de inteligenti si au capacitatea de a fi critici obiectivi in analiza pe care o fac. Adora ideile noi si devin foarte entuziasti cand vine vorba de abstractizare si teorie. Le place sa discute aceste concepte cu altii. Ei pot fi vazuti ca  „visatori” si distanti de catre alte persoane pentru ca petrec mult timp introvertiti, in mintea lor, contempland teoriile. Ei urasc sa desfasoare o munca de rutina – ar prefera mai degraba sa construiasca solutii teoretice complexe lasand implementarea sistemului altora. Sunt acaparati de partea teoretica a lucrurilor investind o cantitate mare de timp si energie pentru a gasi solutia unei probleme care  le-a captat atentia.

Lor nu le place sa conduca sau sa controleze oameni. Sunt foarte toleranti si flexibili in  majoritatea situatiilor cu exceptia cazurilor in care unul dintre principiile lor a fost incalcat sau combatut, caz in care vor aborda o atitudine rigida. Se pot dovedi foarte timizi cand vine vorba de cunoscut persoane noi. Pe de alta parte o persoana cu profil INTP este  increzatoare in fortele proprii si sociabila in preajma oamenilor pe care ii cunoaste bine sau cand discuta teorii pe care le intelege in totalitate.

Aceste persoane nu inteleg si nu pretuiesc deciziile luate pe baza subiectivitatii personale sau a sentimentelor. Ei se straduiesc in continuu sa obtina concluzii logice pentru probleme si nu inteleg importanta sau relevanta luarii unor decizii pe baza considerentelor subiective si emotionale. Din acest motiv ei nu sunt pe frecventa cu ceea ce simt oamenii si nu sunt echipati in mod natural pentru satisfacerea nevoilor emotionale ale celorlalti.

Ei pot avea probleme cu dezvoltarea personala si rebeliunea sociala lucruri care vor bloca potentialul lor creator. Din moment ce latura afectiva este cea  mai putin dezvoltata trasatura, pot intampina dificultati in a oferi caldura sufleteasca si sustinere morala, lucruri absolut necesare intr-o relatie. Daca nu realizeaza importanta acordata sentimentelor altor persoane  pot deveni excesiv de critici si sarcastici cu ceilalti. In cazul in care nu vor gasi un loc care sa le sustina dezvoltarea abilitatilor lor forte se pot transforma in negativisti si cinici. In cazul in care nu si-au dezvoltat latura senzoriala suficient pot deveni inconstienti fata de lumea inconjuratoare si isi pot arata slabiciuni atunci cand desfasoara activitati de intretinere proprie , cum ar fi platile de facturi si alegerea hainelor potrivite.

Pentru aceste persoane este foarte important ca ideile si faptele sa fie exprimate corect si succint. Este posibil sa prezinte credintele personale ca adevar general valabil. In unele cazuri cand exprima o idee nu inteleg ca e posibil sa nu fie inteleasa de ceilalti, dar ei nu sunt genul de persoane care sa adapteze adevarul in asa fel incat sa fie inteles de altii.  Ei sunt inclinati sa abandoneze un proiect in momentul in care au descifrat despre ce este vorba, trecand mai departe, la urmatorul. Este primordial ca aceste persoane sa dea importanta exprimarii teoriilor dezvoltate intr-un mod inteligibil ceorlalti. Pana la urma, o descoperire uimitoare nu reprezinta nimic daca tu esti singura persoana care o intelege.

O persoana cu profil INTP este, in general, independenta, neconventionala si originala. Este posibil sa nu puna pret pe valorile traditionale cum ar fi popularitatea si siguranta. Ei au de obicei caractere complexe si pot ajunge sa fie nrvosi si temperamentali. Sunt extrem de ingeniosi si au tipare de gandire neconventionale care le permit sa analizeze o idee in noi si noi moduri. In consecinta o multime de mari descoperiri stiintifice au fost facute de catre persoane cu profil INTP.

Ei ating maximul potential atunci cand pot lucra la teoriile lor in mod independent. Atunci cand li se ofera un mediu care le sustine geniul creator si posibilele excentritati ei pot realiza lucruri remarcabile. Acestia sunt pionierii noii gandiri in societatea noastra.

Reclame

2 responses to this post.

  1. Posted by berbecar on 6 august 2015 at 8:13 AM

    Adevăru-i că mă regăsesc întru totul în acest articol. 🙂 Mișto. Cam așa îi. Când vine vorba de a rezolva o problemă mai grea, majoritatea se plâng că n-are rost, că ”singura” varianta de abordare a respectivei probleme îi foarte complicată și nu merită efortul. Greșit! Părerea mea îi că orice problemă are atât rezolvări complicate, cât și ușoare, dar, probabil, încă nu s-a descoperit varianta ușoară de rezolvare. Adevărata problemă constă, de fapt, în lipsa de răbdare a oamenilor. Majoritatea vor, indiferent de dificultatea problemei, să se rezolve acum, repede și ieftin, chiar dacă încă nu exista posibilitatea acestui trio formidabil și, neavând soluția pentru rezolvarea aceasta miraculoasă, decât să o caute, ori să aibă puțintică răbdare până o caută alții (ca mine, ca și cei despre care scrii) mai bine abandonează, folosindu-se de argumentul cum că pur și simplu nu se poate. Sper că am fost destul de explicit. 😛

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: